Matematika/Tanterv/Számtan, algebra, sorozatok, függvények/Összefüggések, szöveges feladatok/Szöveges feladatok/A szöveges feladatok fajtái

Az Alsós tanítói portálból

Megkülönböztetünk

   

-  művelettel megoldható

Példa* Édesanya a piacon húsz tojást vásárolt, darabját 21 Ft-ért. Mennyit fizetett?

más modellel megoldható feladatokat.

Például: A postás tizenhárom lakásba vitt ajánlott levelet, öt helyre pénzt. Mit gondolsz, hány helyen csengetett? (Biztos, hogy 18 helyen?)

13+5=18, ha nem volt egy olyan lakás sem, amelyikbe kétféle küldeményt is vitt. De ezt a szöveg nem említi. Sőt, nem zárja ki. Ezért több megoldás is lehetséges.

Rajzoljunk Venn diagramot, használjunk borítékokat és pénzeket, és ezek mozgatásával keresgéljük a megoldásokat! Ha módszeresen végigrakosgatjuk, az összes megoldást számba tudjuk venni.

 

 

2. A megoldások számát tekintve

egy számot, adatot ad megoldásként (Mint a tojásos feladat)

több megoldás lehetséges (mint például a postás feladatnál). Ilyenek a függvényre vezető szöveges feladatok, mert két szám közti kapcsolatot ad meg a feladat, és sok olyan számpár van, amely között fennáll ez a kapcsolat. A megoldások számának csak a józan ész szab határt. Például: Az anyu öttel több túros süteményt süt, mint ahány lekvárosat –feladatnál valószínűtlen a megoldás a százas vagy ezres számkörben.

nincs megoldás

 

3. Megkülönböztetünk egyszerű és összetett szöveges feladatokat.

-  egyszerű  szöveges feladat nak tekintjük azokat a feladatokat, amelyek egy számfeladattal megoldhatók. Az osztályba 11 fiú és 18 lány jár. Hányan vannak az osztályban?

-  és összetett feladatokat, amelyeket két vagy több lépésben vagy zárójeles számfeladattal oldhatunk meg. Édesanya a tálcára 17 túrós és 18 szilvás süteményt tett. Pisti megevett belőle ötöt. Hány sütemény van a tálcán?

4. Megfogalmazás szerint a feladatok lehetnek

-  egyenes

-  és fordított szövegezésű feladatok

Az egyenes szövegezésű szinte felkínálja a megoldást azzal, hogy a változásra utal: idősebb, fiatalabb, több, megevett, eltörte, stb.

A fordított szövegezésű feladatban a szöveg mást sugall, mint a megoldás. Például Laci 28 éves. 8 évvel fiatalabb, mint Péter. Hány éves Péter? Az a gyerek, aki megszokta a lejegyzést, a nyíl használatát, rögtön rájön, hogy Péter az idősebb, így nem 28-8, hanem 28+8 a megoldás.

 

5. Ezek a fő típusfeladatok, de vannak becsapós, nem megoldható, vagy csak rajzzal megoldható és különböző logikai feladatok is. Ezek a

    -  a szokványostól eltérő szöveges feladatok Például: Így szól az öreg indián: Te a fiam vagy, és én mégsem vagyok az apád. Hogyan lehetséges ez? (Megoldás: az anyja) Az öreg szó azt sugallja, hogy férfiról van szó.

A laphoz nem tartoznak aloldalak.