Ujjgyakorlatok a szép írásért

Az Alsós tanítói portálból

(Változatok közti eltérés)

Hittig (Talk | Szerkesztései)
(Új oldal, tartalma: „'''Ujjgyakorlatok a szép írásért''' elsősökkel, finommotorika, írás, mozgáskoordináció, ovis,pszichomotorika, tájékozódás a térben, testséma, A mai vil...”)
Következő változtatások ›

Aktuális változat

Ujjgyakorlatok a szép írásért

elsősökkel, finommotorika, írás, mozgáskoordináció, ovis,pszichomotorika, tájékozódás a térben, testséma,

A mai világban egyre kevésbé van szükségünk arra, hogy hosszú oldalakat írjunk kézírással. Felnyitjuk a laptop tetejét, és pötyögni kezdünk. Ennek ellenére az olvasható kézírásra mégis szükségünk van. Nem csupán az iskolai évek alatt, hanem a későbbiekben is. A kézírásunkban a személyiségünk, a lelkünk van benne. A kézírás által olyan készségekre teszünk szert, melyek segítenek abban, hogy a kezünkkel, ujjainkkal bonyolult feladatokat hajtsunk végre: operáció, apró alkatrészek szerelése, stb. Kimutatták, hogy akik megfelelő tempóban, mégis olvashatóan írnak kézzel, azoknak fejlettebb az emlékezetük. A kézírás nagyon bonyolult agyi tevékenységet igényel, így jobban bevésődik az, amit kézzel írunk le. Azt tapasztalom, hogy a mai magyar iskolarendszer írásoktatása még semmit sem érzékel a jövő trendjeiből a kézírással kapcsolatban. Egyrészt ez így van jól, tanuljanak csak meg gyerekeink szépen írni. De egyben hiányolom azt a hozzáállást is, hogy egy elsős gyerkőc ritkán kap más segítséget ehhez, mint a plussz két sort az írásfüzetbe…. Most álljon itt néhány gyakorlat, amelyek alkalmasak írásóra előtti bemelegítésre, sőt, ovis gyerekek számára rendkívül hatékonyan készíti fel az ujjacskákat a későbbi bonyolult mozgásokra. Két tenyerünk az asztalon: egyik kéz ökölbe szorít, másik kéz nyitva marad, majd csere. Ennek változata, amikor mindkét kéz lazán az asztalon van, tenyérrel lefelé, majd egyik tenyerünket felfelé fordítjuk, másikat lefelé, majd csere. Jó tempóban folyamatosan ököl-tenyér felváltva kb fél percig. Majd tenyér fel-le-fordít, szintén fél percig.


Mindkét kéz az asztalon, az ujjainkat egyenként felemeljük. csak az az egy ujj mozdul! Először ajánlatos sorba menni, majd játszhatunk olyat, hogy azt az ujját kell emelnie, amelyiket megérintjük, vagy amelyiket megneveztük!


Ezúttal elbújtatunk egy ujjacskát. Sorban, egyszerre egyet a tenyér alá dugunk.


Két tenyerünket összeillesztjük, és mindig csak egy-egy ujjpárunkat nyitjuk szét.


Csak az ujjbegyeinket érintjük össze, majd egyenként mindet kinyitjuk, visszazárjuk.


Ujjmotolla következik. A jobb kéz középső ujja megérinti a bal kéz mutató ujját, majd fordítva, a bal kéz középső ujja érinti a jobb kéz mutató ujját. Milyen gyorsan sikerül? :)


Körülrajzoljuk a gyerkőc kezét, és minden ujjat más színűre színezünk. A gyereknek azt az ujját kell letennie, amelyik szín nevét kimondjuk.


Még néhány hasznos tanács: Teremtsünk minél több lehetőséget a mászókázásra, fára mászásra, ahol a gyermeknek intenzíven használnia kell a kezeit! Kézmosáshoz használjunk hagyományos szappant! Az én fiam írásképe látványosan fejlődésnek indult, mikor fuvolázni kezdett. Szinte bármelyik hangszer csodákat tehet, de a legegyszerűbb, legelérhetőbb, és leghamarabb sikerélményt adó hangszer a furulya ebben az életkorban. Egy hétköznapi terület: a konyha. A sütés-főzés olykor fárasztó és egyhangú lehet…de nem akkor, ha engedjük, hogy a gyerekeink segítsenek! Gyúrjanak tésztát, verjék fel a habot, keverjék a pudingot, kenjenek kenyeret, üssék fel a tojást!